Bleaching (Diş Beyazlatma)

Dişlerde olusan renkleşmelerin sebepleri nelerdir?
- Çevresel faktörler: Fırçalama eksikliği, diyete bağlı kromojen bakteriler, diş yüzeyindeki bakteri plağı, dişin travmaya maruz kalması, çay-kahve-kırmızı şarap gibi renklendirici besinler.
- Mesleki nedenler: Metalik tuzlar
- Genetik faktörler: Genetik olarak diş renginin koyu olması, çocukluk döneminde kullanılan antibiyotikler, amelogenezis imperfekta-dentinogenezis imperfekta-florozis gibi diş dokusu hastalıkları.
- Önceki diş tedavileri: Kanal tedavileri ve amalgam dolgulara bağlı renkleşmeler.
Dişler nasıl beyazlar?
- Diş taşı temizliği uyguladıktan sonra, dişlerin yapısındaki mine yapısının gözenekli yapısına uygunan beyazlatma ajanları sayesinde dişlerimizi 2-3 ton açabiliriz.
Beyazlatma işlemi öncesi dikkat edilmesi gereken faktörler nelerdir?
- Beyazlatma uygulanacak dişlerde herhangi bir çürük, dişeti çekilmesi, dişeti iltihabı, dişlerde aşınma olmamalıdır. Bu gibi durumlarda önce gerekli tüm tedaviler yapılır daha sonra beyazlatma işlemine geçilir.
- Beyazlatma işlemi öncesinde renkleşmenin sebebi belirlenmelidir. Hangi tip beyazlatmanın uygulanacağı buna göre seçilir.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
- Ofis Tipi (klinik ortamında ) diş beyazlatma
- Ev tipi diş beyazlatma
- Tek diş beyazlatma (dişin içini beyazlatma)
Ofis tipi beyazlatma nedir?
Hekim tarafından muayene ortaminda, dişlere sürülen beyazlatma patının ışık kaynağıyla (lazer) aktif hale gelmesiyle etklili olan beyazlatma yöntemidir. İşlem süresi yaklaşık 1 saat sürer ve sonuç hemen gözlenir. Beyazlatma işlemi zamana ve hastanın alışkanlıklarına bağlı olarak geri dönen bir işlemdir. Bu nedenle belli aralıklarla (6 ay-1 yıl) yenilenmesi gerekir.
Ev tipi beyazlatma nedir?
Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel seffaf plaklar hazırlanır. Şeffaf plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli uygulanarak gece boyu yada beyazlatma jelinin konsantrasyonuna göre 1-2 saat uygulanması istenir. Yaklaşık 10-15 gün içinde istenilen beyazlamayı görebiliriz.
Tek diş (diş içine) beyazlatma nedir?
Canlılığını yitirmiş dişlere uygulanır. Dişler daha öncesinde bir travmaya maruz kalmışsa veya kanal tedavisi sonrasında renkleşme meydana geldiyse dişlerin içine jel konulması yöntemiyle beyazlatma sağlanır. Beyazlatma ajani kanal tedavisi uygulanmış dişe yerleştirilir ve belli periyotlarla değiştirilerek yeterli beyazlık sağlandığında işleme son verilir.
Beyazlatma sonrası dişlerde hassasiyet olur mu?
Beyazlatma sonrasi dislerde az da olsa hassasiyet olabilir. Dişetleri ve dişler ,sıcak-soğuga karşı hassas olabilir. Beyazlatma sonrası hassasiyet giderici ürünlerle destek alınabilir. Genellikle 2-4 gün içinde hassasiyetin sonlanması beklenir.
Beyazlatma sonrasinda dikkat edilecek hususlar nelerdir?
Beyazlatma süresince ve sonrasında özellikle ilk 72 saat dişleri boyama özelliğine sahip gıdalardan uzak durmak gerekir. Mesela, gazlı içecekler, sigara, çay, kahve ve şaraptan uzak durmalıyız.